Rodzaje wina – jakie wina możemy pić?

Jeżeli mówimy o winie, że pochodzi z dobrego rocznika, oznacza to, że podczas dojrzewania winogron użytych do jego produkcji była piękna pogoda. Poniżej znajdują się rodzaje wina, każde z nich są odpowiednie na inną okoliczność, różnią się smakiem i kolorem.

Aperitif: Znane jako wino na przystawkę, są to paluszki z kurczaka i ser mozarellą w świecie wina. Wina aromatyzowane są zazwyczaj przeznaczone do stymulowania apetytu przed zjedzeniem dużego posiłku. Może to być Sherry lub Madeira.

Wino jęczmienne: Choć posiada w nazwie słowo “wino”, wino jęczmienne nie jest naprawdę winem. Zostało tak określone z powodu zawartości alkoholu, która wynosi 12 procent. Ten trunek wykonany jest z ziarna zamiast z owoców, czyli to po prostu mocne piwo. Mimo, że pochodzi z Anglii, dostępne jest na całym świecie.

Grzaniec: bardzo niskiej jakości wino, które jest zazwyczaj oznaczone jako “wino do gotowania”. Zazwyczaj zawiera dużą ilość soli i przypraw. Nie jest przeznaczone do regularnego spożywania. Zamiast tego jest stosowanie do rozgrzania poprzez wyprowadzenie pewnych aromatów oraz przypraw.

Wina owocowe: Może wydawać się, że te wina związane są z południowym akcentem. Jednak w rzeczywistości, są one po prostu winami, które są wykonane z owoców innych niż winogrona i uzupełnione cukrem i miodem. Jednakże ponieważ słowo “wino” insynuuje napój z winogron, wina owocowe są często specyficzne w swej definicji. Są to typy, takie jak jabłecznik.

Wina deserowe: Podawane są obok kawałka ciasta z marchwi lub kawałka szarlotki. Wina deserowe są to wina, które wahają się między półsłodkimi do bardzo słodkich poziomów zawartości cukru. Zazwyczaj obejmują wina, takie jak Porto, Tokaj i słodkie Sherry. Oprócz dodatku ciast i owocowych kreacji, wina deserowe są też bardzo dobrze z wieloma rodzajami sera.

Wino czerwone i wino białe: Może wydawać się, że wino czerwone i wino białe zawsze konkurują ze sobą. Ale prawda jest taka, że wino czerwone i wino białe są tak różne w smaku, że najlepiej stosować je do różnych potraw, nie muszą one wcale ze sobą konkurować. Wino czerwone jest zwykle dobre na wzmocnienie posiłku z czerwonego mięsa i sosu pomidorowego, wino białe jest zazwyczaj dobre na wzmocnienie posiłków wykonanych z białego mięsa lub białych sosów. Są one tak różne pod względem smaku, ponieważ wino czerwone ma pozostawione skórki z winogron w procesie fermentacji.

Wino różowe: Jest również nazywane jako letnie wino, ponieważ są one często orzeźwiającym napojem podczas letnich upałów. Nazwa tych win wynika z faktu, że nie można tak naprawdę zdecydować, czy różowe wina są bardziej czerwone, czy są tak naprawdę białe. Zamiast tego, że posiadają cechy zarówno prawdziwych win czerwonych i prawdziwych win białych. Często najlepiej smakują z owocami morza, sałatkami, wędlinami i mięsem wieprzowym.

Wino ryżowe: Tak naprawdę wino ryżowe nie jest winem. Wykonane z ryżu zamiast z winogron, wino ryżowe ma większą zawartość alkoholu niż większość piw, które zwykle wynosi od 18 do 25 procent. Wino ryżowe jest znane jako sake u Japończyków.

Rodzaje wina – jakie wina możemy pić?
5 (100%) 1